Alla säljare försvinner?

Elon Musk presenterade under fredagen hur Tesla skall bli folklig i USA och släppte sin 35 000 $ bil (325 000 SEK) för Norra Amerika. Elon lovade detta för 3 år sedan och nu tycks det hända. De kommer behöva minska på sina utgifter och bli effektivare för att åstadkomma detta.

När bilen nu släpps för det pris som alla sett när de placerade sig i kö en gång i tiden är fantastiskt bra. En brasklapp som Elon nämnde i förbi farten var att Europa måste vänta 3-6 månader och kan inte beställa just nu. Det är gött att amerikanarna återigen för agera testare och finslipare av tekniken innan EU.

Vad blir då priset i Europa? Prestanda versionen som finns att köpa kostar 640 000 SEK vilket i USA kostar 48 000 $. Vi Européer får lätt räkna med 100 000 – 150 000 SEK extra för transporter och extra administration. Så slutsatsen blir att priset kommer bli i storleksordning 475 000 SEK ± 25 000 SEK.

Nästa stora meddelande från chefen var att alla säljare kommer försvinna. Tesla kommer bara att sälja bilar på nätet. Ingen möjlighet att känna och klämma på bilarna. Ingen provkörning eller testande. Istället så ingår ”öppet köp” på bilarna under 7 dagar. Fri returrätt om man inte är nöjd.

Är vi redo att köpa bil på det sättet? Det kan bli så att många kommer beställa bil om och om igen innan de bestämmer sig för att inredning, färg och funktioner är de rätta. Tesla tar tillbaka de bilar som returneras tills du är nöjd. Naturligtvis kommer detta i några fall också sluta med att snabba pojkar kommer beställa bil. Köra en vecka och lämna tillbaka. Är det så biltestandet skall fungera?

Vad blir det för pris på de testade versionerna?

Tesla märke

Slutsatsen är på vilket sätt detta hjälper Tesla att sprida och sälja bilar då man inom några minuter i sin iPhone kan köpa bil och testköra en vecka innan man ger klartecken? Jag tror att många av de som köper bil i övre medelåldern vill gå in till en säljare och vända och vrida på möjligheterna innan de bestämmer sig.

Säljkontoret på Emporia är redan stängt vi får se inom ett halvår om säljarna på Malmökontoret, Göteborgskontoret och i Stockholm försvinner så det bara finns Service kvar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: