Elbilar måste nu låta

Ett EU direktiv började att gälla den 1:e juli 2019. Alla nya elbilar i Europa måste generera ett ljud vid låga hastigheter. Ett beslut som jag läste om redan för 2-3 år sedan men som därefter inte hörts av.

Det är lite motsägelsefullt att EU beslutat detta. Elbilar skall låta för att märkas men tidigare så har man beslutat att man inte skall kunna se om en bil körs eller inte. Det var lättare förr då ljus på bilarna både fram och bak visade att de var igång. Så är man döv så skall man gissa om bilarna är på men om man hör så skall det ljuda. Jag tycker att alla nya bilars ljus bak också skall vara synliga precis som varselljus fram.

Samma typ av ljudkrav finns i USA beslutat av ”National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA)” med genomförande datum 1:e september och fullt genomfört ett år senare.

Reglementet säger att elbilar måste låta i farter upp till 30 km/h (USA) för att informera gående och cyklister om att en bil är på antågande. Vid högre hastigheter så hör man bilens rullande och vindljud så då finns inget krav på aktivt ljudsystem.

Nya fyrhjuliga EV-modeller i Europeiska unionen kräver en ljudsändande enhet (Acoustic Vehicle Alert System, eller AVAS) som är aktivt när fordonet körs under 19 km/h från 1:e juli 2019.

Jag läste att många bilar redan har implementerat ljud. Frågan är dock vad skulle vara ett bra ljud. Exempel finns på insekter, rymdfärja (BMW) eller lite vinande från andra bilbolag. Men vad blir Teslas ljud.

Första frågan för Vitnos är om det finns en ljudanläggning för utomhusljud eller om detta senare måste installeras? Laget gäller bara nya bilar men fr.o.m. 2021 så blir det hårdare tag och det blir ett bredare kravbild inom EU.

 

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: