Hur fungerar OpenPilot på Tesla

Produkten OpenPilot från comma.ai är en påbyggnad på Tesla. En extra hjälp som ger dig filbyte, filassistans och adaptiv farthållning. OpenPilot försöker med en kamera framåt att identifiera var den skall köra och hur långt det är till bilen framför. Programmet räknar ut ett relativt avstånd till bilen framför och vilket hastighetsskillnad som finns mellan din bil och bilen som är identifierad framför.

OpenPilot har inte krav på att hålla i ratten. Istället så observerar kameran förarens ansikte och om man tittar bakåt eller åt sidan för länge så får man signal om att vara uppmärksam framåt.

Vitnos som är från 2014 men med OpenPilot så har vi fått lite nya funktioner:

Farthållare_Pilar

Farthållaren (= grön pil) har nu slutat att fungera. Nu måste man starta OpenPilot först genom att klicka 2 ggr med blå pil. Då börjar filassistans automatiskt. Nu kan man använda den tidigare farthållaren ett klick uppåt med grön pil. Farten låses på den hastighet man hade och adaptiv farthållning blir också aktiverat.

Vill man stänga av OpenPilot så är det ett enkelt klick inåt för reglaget vilket motsvarar den röda pilen. Nu återkommer en roterande Tesla ikon som visar att systemet inte är igång. Det går inte att använda den tidigare farthållaren i detta läge. Notera att jag installerat OpenPilot 0.6.5 med Tesla anpassning. I framtida versioner så kanske detta kan dyka upp igen. Systemet vet om att OpenPilot inte är startat och då borde den kunna fastna på en hastighet som är vald!

När OpenPilot är startad och hittat sin linje på vägen så uppkommer det gröna och godkända tillståndet nedan.

OP_Green_ACC_Enabled

ACC follow är nu aktiverad men ingen bil framför. Vi har förövrigt mycket information som man kan läsa av:

MAX hastigheten får man som följer din fart om du inte har satt farthållaren.

CPU-temperatur och batteritemperatur har vi under. Notera att denna enhet blir väldigt varm och bör tas in mitt på sommaren och framförallt om bilen står i solen.

GPS precisionen. Vilket tyder på att detta är ubloc version 8 eller äldre. Den nya versionen 9 från ubloc har en noggrannhet på en enstaka centimeter. Allt enligt brorsan som jobbar på företaget i Malmö.

FREE procenten under är hur mycket hårddiskutrymme som finns tillgängligt. I mina inställningar så har jag default satt upp att min och max skall ligga på 60-80%. Systemet raderar gammal data för att ligga inom rätt utrymme.

OP_Green_Drive_41_42m

När adaptiviteten startar så aktiveras 2 relativa enheter på högersidan och en gul pil på bilen framför.Bilens relativa avstånd till bilen framför och sedan vilken relativ hastighetsskillnad som finns mellan bilarna.

I detta exempel så kör jag med farten 41 km/h och bilen framför med 44 km/h så relativa skillnaden blir 3 km/h. När det blir negativa hastighetsskillnader så börjar bilen fundera på om den skall släppa på gasen.

OP_Green_Drive_60_Curved

Styrningen visas med vinklar för STEER och DES STEER. Har inte tagit reda på vilken vinkel det motsvarar men värden blir högre desto mer vägen svänger. Färgkodning till rött sker då man närmar sig gränsvärdena. Detta gäller alla värden på gränssnittet.

Du kan väldigt enkelt avbryta farthållaren genom att ta tag i ratten. Då får man signal direkt med en orange skärm:

OP_Yellow_Manual_steering2

Notera att den gröna ikonen för att visa på att OpenPilot är igång och att när man fortsätter så finns både styrning och adaptiv farthållare igång trots att jag inte har valt max hastighet.

Nu finns det många andra situationer som kan uppstå när du kör.

Adaptive Cruise Control (ACC) startar

OP_Green_Drive_41_42m

Du byter fil men håller mot med ratten så att filbytet enligt OpenPilot inte kan ske:

OP_Red_Lane_change_canceled

När du ställer in backen så blir EON lite upprörd:

OP_Red_Reverse

Innan jag ställde in allt rätt på min programvara och styrfilen bb_openpilot.cfg under katalogen /data så fick jag ingen kamera framåt. Dock fungerade inspelningen på commas-iOS programvara och app.

Körning till Malmö och tillbaka kunde man senare titta på i låg upplösning men med en knytning till kartan.

Den viktigaste inställningar som jag behövde sätta var:

fix_1916 = True (default satt till false)

Skärmens utseende innan jag ändrat:

OP_Blue_Black2

Livet med adaptiv farthållning och hjälp med att ligga mitt i filen gör kanske ingen stor skillnad i det vardagliga men vid längre rutter och motorvägskörning så ger det lite stadga i filen!

 

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: