Teslas kvalitet eller brist på kvalitet!

Har Teslas bilar den kvalitet så man kan räkna bilmärket som nummer 1? Svar på det är förstås att det har man inte!

Du kan själv tänka dig att ett nybilsmärke skall börja med att anställa en konstruktionsavdelning som i princip skall skapa en bil från ett tomt papper och därefter skall man anställa många tusen nya arbetare som skall producera bilarna på löpande band. Den stora utmaningen var också att man gjorde det som en elbil med nya komponenter och nya utmaningar. Det går inte att få ihop kvalitet och expansion på något sätt.

Det är så mycket skrivet om dålig kvalitet på alla möjliga forum. Glipor och glapp som ingen annan bil har som kostar en miljon kronor.

Det är dock OK att ha glipor om bara konstruktionen skulle varit solid och med kvalitet. När man stänger en dörr så skall dörren stängas med ett bra ljud och inga glipor skall existera som kan orsaka onödigt vägljud.

Jag kommer ihåg på 80-talet läste jag en artikel om BMW:s dyraste bil 850. Den hade 20 elmotorer bara i en dörr på den tiden. Då dörren skulle stängas och därefter lyftas upp så att det inte blev någon springa utan vindbrus. Idag kan jag tänka mig att motsvarande lösningar finns på många bilar men just tänket fanns redan då och detta är något som Tesla inte har fått naturligt via sin avsaknad av historia.

När du stänger en dörr på en Tesla modell S så hör du hur plåten vibrerar och det är inte som det borde vara. Det skapar också ett för högt ljud inne i bilen!

Stänga bakluckan går bättre för den har elmotor med en knapp som man trycker och bilen stänger lugnt och behärskat. Stänga ”frunken” dock är mycket primitivt. Här måste man använda båda händerna och trycka på var sida om låsanordningen. Det låter också här väldigt mycket billig logik. Tesla modell S 2021 med den nya uppgraderade modellen så har man fortfarande kvar manuell stängande av ”frunken” och inga elmotorer.

Fönsterrutor som skall öppnas och stängas varje gång man skall in i bilen är också ett problem som man skulle kunnat löst på något annat sätt. Då vintern kommer och bilarna fryser till is så är det mer eller mindre omöjligt att komma in i bilen. Det är då viktigt att man startat avfrostningen i sin Tesla-app 20-30 minuter innan man skall iväg. Inget kvalitetsproblem men ett designproblem.

Jag har vid ett flertalet tillfällen monterat bort ”frunken” och tittat under skalet på min Tesla modell S från 2014. Så här ser bilen ut under skalet fram:

Det man enkelt kan konstatera är att kablage sitter ihop med eltejp på ett enkelt sätt och det är säkert OK, men att ledningarnas skyddshölje inte går ända fram till kontakterna utan elledningarna saknar skydd sista biten är inte OK! (Se tex kontakterna på vänster framljus) De kan enkelt spricka eller slitas sönder.

500 000 modell S från 2017-2020 kommer ses över då låsanordningen fram kan lossna så huven öppnas under drift. En återkallning som Tesla står för. Modell 3 från samma period skall få backkamerans monteringskablage förbättrad efter att den kan skadas då bakluckan öppnas och stängs. (Alla bilmärken återkallar bilar p.g.a. småfel men det skall inte behöva hända)

Notera i bilden ovan att just denna bilmodell som har bakhjulsdrift har en helt öppen yta under bilen. Så all snö, slask eller salt kan spruta rakt upp i detta utrymme.

Jag hade ett tillfälle under hösten när vi körde 100 mil i denna typ av väder så avslutade bilen med att varna om att elmotorn som styr framhjulen slutat att fungera. Det gick bra att köra men ratten blev trög och många funktioner kopplades bort såsom degenereringen, hjälpstyrsystem, farthållare och liknande. Anledningen till att detta hände var att salt hade sprutat in under bilen under hela resan och plötsligt gick det inte längre. Jag öppnade framdelen och torkade upp sedan fungerade bilen igen.

Det saknas en skyddsplåt under bilen för just detta. Visst man har installerat en titanskyddsplåt under batteriet för att kunna klara om man kör på något hårt som kan skada batteriet. Ett skydd som inte fanns från början men som man var tvungen att få till som ett extra skyddslager. Detta skydd tycker jag skulle ha kunnat blivit längre och täcka in frontens alla skrymslen.

Tesla har insett att det saknas ett skydd under bilarna så på de nya modell 3 så har man infört en plastskiva som monteras in under bilen fram.

Tyvärr så har detta inte fungerat då skyddet är för plastigt och har blivit som en hylla för skit. Damm på sommaren och snö/slask på vintern. Väldigt många roliga YouTube-filmer visar också här på en kvalitetsmiss och som jag ser det en konstruktionsmiss som aldrig skall komma ut till bilägarna. Skyddet fylls med smuts och många kilogram av smuts kan lyftas från bilen. Konstruktionen borde varit i titan och borde monteras på ett sätt att inget kan komma in och hamna på skyddet.

Det största kvalitetsmisstaget som Tesla gjort på modell S är handtagen. Från början med en riktig dålig konstruktion som fick bytas ut på alla bilar. Sedan skapade man en ny konstruktion som skulle vara bättre men så är inte fallet. Vi har fått byta handtag och båda ägarna före likaså. Ingen bra kvalitet!

Bilen säten är enligt en intervju av Elon Musk de sämsta han suttit i på tidigare årsmodeller av S. De har 3-4 nya versioner av sitsarna som blivit uppgraderade och bytts ut under åren som gått. Dock har gamla bilar fortfarande kvar de ”dåliga” sitsarna som tex i vår gamla Vitnos. Jag tycker dock att läderytan (Om det nu är läder) varit väldigt tålig också efter 7 års användning åldrats väl.

Invändigt så har Tesla skapat en enkel miljö med bara en stor skärm på de nya modellerna och med ytterligare en skärm på X och S. Vi har alla uppskattat inredningen. Jag tycker dock att mattor fram varit för dåliga. Monteringen har varit för påver och fästena lossnar från limmad yta och monteringsplatserna.

Där bak är det OK då denna matta bara ligger löst och är placerad på ett sätt att den inte rör sig.

Avslutningsvis kommer vi till programvaran. Dagens Tesla styrs helt och hållet med programvara.

Eftersom jag själv jobbat med dator under 40 år av mitt liv så vet jag hur svårt det är att lämna ifrån sig programvara med 100% kvalitet. Omöjligt är nog det rätta ordet att använda.

Visst Tesla har anställt väldigt bra programmerare men det har ingen betydelse det blir ändå fel.

Nu har Tesla haft möjlighet att rätta fel omgående då man kunnat skicka ut en uppdatering till alla bilar direkt. Vilket på något sätt ända ger möjlighet att förbättra bilarna löpande och så ofta som det är möjligt. Uppdateringarna har då gjort att den bil som tillverkades 2014 faktiskt kan styras av ett program som är utvecklat idag.

Tesla har också kunnat ha möjlighet att utveckla nya funktioner som inte fanns med från början. Vilket skulle kunna räknas som en bilkvalitetshöjning.

Flera funktioner i bilen är märkta som beta (= inte färdig) och har införts p.g.a. att man inte vill stå för utvecklingen och att det behövs mer arbete innan allt fungerar.

Du som ägare är alltså betautvecklare och är med att testa dig fram emot en färdig produkt.

Ett bra exempel är då självstyrningen (= FSD). En framtida bil som klarar att köra själv. Något som man har haft möjlighet att prova i USA under en längre tid men som ännu inte blivit godkänt att använda i Europa. Trots att många över hela världen betalat upp emot 12 000 dollar för denna funktion (med start 2015) så har aldrig detta blivit färdigt. Frågan är om det går att göra den klar?

Det som retar mig mycket är att man betalat så mycket pengar för att du skall hjälpa Tesla att testa sig fram till en lösning istället för tvärtom. Man borde få 100 000 kr för att våga köra omkring med en FSD programvara.

En del i beta-testandet är funktionen ”Summon” som innebär att du kan köra bilen stående utanför. Denna funktion såldes in att man skulle kunna skicka iväg bilen för att parkera sig själv och när man var klar så kunde man trycka på ”kom” så skulle bilen komma till dig automatiskt. Det jag kan konstatera i min nya bil är att du får vara glad om du får bilen att köra fram och tillbaka några meter ur garaget. Tesla lovade men har ännu inte levererat.

Under åren som gått så har jag i mina Tesla-bilar haft olika operativsystem (plattformar). Version 7 slutade man använda 2018 och började med version 8. Därefter så har version 9 och 10 kommit och nu under julen 2021 så släpptes version 11. Vad innebär det då för dig som användare? Jo, att du inte hittar det du vill åt utan får leta runt bland de nya menyerna.

Har detta blivit ändrat p.g.a. att du skall få en lättare och bättre upplevelse. Jo, så är nog tanken men det finns en gräns för vad man vill ha förändrat.

Microsoft noterade detta så man satte stopp för Windows 10 som att vara den perfekta plattformen och gjorde inga förändringar under många år. (Nu har man dock släppt version 11 som kommer ge lite huvudbry för många)

Tesla borde nu också låsa beteendet till en fungerande operativsystemsmotor som alla skulle kunna lära sig!

Kvaliteten på monteringen har gått upp, då bilarna blivit levererade från Shanghai i Kina före USA och Kalifornien.

På 80-talet gjorde jag en rundtur på en av Fords fabriker och så inställningen till löpande band i USA. Ingen vacker syn då och Tesla har visat att mycket sitter kvar i GM:s väggar. (Tesla köpte GM:s nerlagda fabrik utanför San Fransisco) På den tiden kunde man se alla skruvar inne i bilen efter montering på amerikanska bilar i motsats till de tyska som dolde sina monteringsskruvar. Alla på företaget måste bygga med kvalitet då kan man få till den perfekta bilen. Det räcker med att några inte bryr sig så blir det fel på slutresultatet.

Ett stort frågetecken till kvaliteten på de bilar som kommer att levereras i Europa framöver och som kommer från Berlin.

Slutsats: Alla Teslabilar är av typen icke färdiga vilket du som ny användare måste inse!

Vi ser fram emot att fortsätta testa Teslas nyheter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: