Reflektioner från Österrike och Sverige för Tesla modell Y och S

Lite kommentarer från en ny ägare av en Tesla modell Y från en boende i Österrike. Vill du läsa hans inlägg så finns den refererad här. Jag kommenterar också med annan färg!

Jag tog ägandet av en ny Tesla Model Y i februari 2022 – så jag skriver den här recensionen efter cirka 3 månaders körning. Jag är en medelålders man som bor i Europa, Österrike och jag har kört en hel del bilar, mestadels men inte uteslutande från tyska tillverkare, i mer än 20 år. Det här är min första EV och jag tänkte att det kan intressera vissa människor att läsa min syn på Model Y eftersom jag tror att den skiljer sig mycket från recensionerna som jag har läst innan jag blev Tesla-ägare.

Byggkvalitét

Jag kan verkligen inte klaga på byggkvaliteten på min Tesla Model Y. Det var ett litet problem med ett gnisslande ljud men det fixades av en mobiltekniker direkt. Jag gillar bilens utseende, både interiören och exteriören, och jag kunde inte se några problem med byggkvaliteten alls med min modell som kom från Kina.

Åkkvalitét

Accelerationen – den är riktigt, riktigt rolig och verkar aldrig bli gammal. Jag har Long Range-modellen och undrar hela tiden hur dålig prestandaversionen måste kännas? Eller Model X-plaiden? …

Tyvärr lämnar åkkomforten mycket övrigt att önska: Det är en mycket ojämn åktur på allt annat än de mest perfekta gatorna. För en bil som kostade ca. 74k EUR hade jag förväntat mig mycket, mycket bättre.

Rätt kommenterat för 3 och Y. Har själv modell S med luftfjädring som ger lite bättre komfort. Dock inte perfekt! Tyvärr så har 3 och Y en stummare körning vilket gör att man känner ojämnheter lättare.

Programvara

Jag tror att detta är Teslas största fördel gentemot sina konkurrenter – en enhetlig mjukvaruplattform över alla modeller som får regelbundna OTA-uppdateringar. UI/UX är mycket bra och jag är förvånad över att det är en sällsynt händelse att jag önskar att det fanns fler fysiska kontroller i bilen. Jag tror också att den beryktade app-butiken som är tänkt att släppas i framtiden kommer att bli en stor hit. Bra jobbat Tesla – åtminstone på denna front.

Tesla är mer ett programvarubolag än ett bilbolag. De kan göra nästan vad som helst då det rör sig om programvara. Se bara alla spel och extraprogram som dessa bilar har men som saknas på övriga bilmarknaden. Programvara är svårt och det känns som de ger in sig på en nästan omöjlig uppgift med FSD då inte basfunktionerna ännu är lösta. Bra eller dåligt?

Men även om pekskärmen är lätt nog och tillfredsställande att använda, är tyvärr några av bilens kärnfunktioner funktionsmässigt av mycket tveksam kvalitet – som jag vill beskriva i de kommande styckena.

Bilparkering

Min senaste Volkswagen (VW) hade en autoparkeringsfunktion. Även om den inte var perfekt och jag använde den sällan, verkade den fortfarande vara mycket överlägsen bilparkering i Model Y. Jag är inte dålig på att parkera och vanligtvis mycket snabbare och exakt än de automatiska parkeringssystemen som jag har använt, men det har fortfarande en trevlig ”prylar”-känsla, så ibland försöker jag använda den. Det fungerade på ca. 50% av fallen som jag provade den med VW men bara mycket sällan på Model Y. Vanligtvis dyker inte ens ”P”-symbolen upp. Det gjorde det heller aldrig till en trång parkeringsplats – vilket skulle vara det enda riktiga användningsfallet för mig. Ibland avbryter/ger den bara upp mitt i parkeringen. I sitt nuvarande tillstånd tycker jag att det är helt värdelöst.

Jag har använt autoparkering på min uppfart men den når inte fram till garaget och fungerar då inte som jag önskar. 50% av fallen är inte bra nog för en bil som har sensorer runt om.

Autopiloten och jag blir rädda

Autopiloten är faktiskt väldigt fascinerande och mycket mer avancerad än de filhållningshjälpsystem som jag har använt i andra bilar. Det är fascinerande att uppleva bilen köra själv och det känns futuristiskt. Men det är definitivt ingen avkopplande upplevelse. Alltför ofta kommer det alldeles för nära trottoarkanter eller andra bilar och jag måste ta över. Det motsatta händer också ofta – autopiloten blir rädd. När en person står (även utan att röra sig) nära vägen slår den nästan alltid i bromsarna, detsamma gäller när körfältet kurvar runt parkerade bilar – i så fall stannar autopiloten helt. Fantombrott, särskilt på motorvägar, är tyvärr också en sak – det händer inte särskilt ofta men när det gör det verkar det riktigt farligt. Min partner vill inte att jag ska använda autopilot på motorvägar alls längre eftersom han säger att det gör honom för nervös och att han inte kan slappna av när han vet att den är på.

Vi har samma problem. 5 i familjen som använder Teslan men bara jag som vågar använda AutoPilot. Detta fenomen finns dock på andra bilar också då vi har en Audi med liknande funktioner som inte används där heller.

Att navigera på autopilot verkar farligt

Jag provade funktionen ”navigera på autopilot” ett par gånger och det brukar göra ett ganska anständigt jobb att välja rätt på- eller avfart; men när du tar en mindre avfart från motorvägen, agerar den på ett rent farligt sätt: den börjar gå sönder på den normala motorvägsfilen istället för att vänta tills den är på retardationsfilen – vilket är något du verkligen inte ska göra och få lära sig att inte göra i bilskolan, åtminstone i mitt land. Sättet det tar avfarten är också extremt ryckigt och på smala avfarter svänger det alldeles för hårt – så hårt att jag var tvungen att ta över ett par gånger eftersom det verkade som att vi skulle krascha in i bommarna. Jag brukar inaktivera autopiloten nu när jag tar mindre avfarter.

Hemma på vår avfart så trots att det är 2 fil-igt så blir det en väldigt ryckig avkörning där bilen samtidigt som den skall hitta en fil så skall bilen växla ner i olika steg till 50 km/h. Det flyter inte på som det borde. Hoppas detta kan bli bättre framöver.

Stoppljus och stoppskylt detektering

Detta är en funktion som ingår i ”FSD”-paketet och är den mest värdelösa av dem alla, åtminstone enligt min mening. Den stannar för trafikljus – alla trafikljus, oavsett om de är gröna eller röda. Jag förstår det bara inte. Det är det första jag var tvungen att inaktivera för det är inget annat än irriterande.

Ingen erfarenhet då jag bara har utökad Autopilot idag!

Inga varningar för korsande trafik och ingen dödvinkelassistent

Jag blev verkligen förvånad över att Modell Y inte har några varningar för korsande trafik vid backning och ingen dödavinkelassistent. De var bland de bästa assistentsystemen jag hade i mina tidigare bilar och jag kan inte fatta att de bara saknas helt – i princip alla andra bilar som jag känner till som har tillverkats under de senaste tio åren eller så har dem.

Enligt vad jag förstår så är detta en del som kan vara på gång framöver. Enligt vad jag läst mig till så kan det komma som en uppdatering. För säkerhetens skull!

Hastighetsgräns feldetektering

Jag är inte säker på om detta är specifikt för min stad eller om detta händer överallt men det här är ett riktigt irriterande fel och förstör autopilotupplevelsen även på helt raka vägar: Bilen läser hastighetsbegränsningsskyltar som är avsedda för den korsande gatan som om de var för den nuvarande. I min stad är de flesta kvartersgator 30 km/h-zoner medan huvudvägar har en hastighetsgräns på 50 km/h. Vid körning på en av huvudvägarna fortsätter bilen att läsa av de något vinklade hastighetsgränserna som är avsedda för de korsande gatorna och sänker sedan hastigheten till 30 km/h. Jag kan inte ens justera hastigheten till en högre inställning i sådana fall av någon anledning – jag måste koppla ur autopiloten helt. På en typisk resa på några km i min stad händer detta minst 2-3 gånger, ibland till och med oftare.

Tesla modell S från 2018 kan inte läsa skyltar utan använder sig av karttjänst eller liknande för att få fram hastigheten. Tyvärr så är denna karttjänst inte uppdaterad utan 50-vägar som idag blivit 40-vägar sedan 6-7 år tillbaka är fortsatt fel. Det blir då jobbigt att farthållaren väljer 10 km/h för fort hemma i vårt område. Denna tjänst borde vara något bilindustrin köper in? Vilket innebär att den borde vara tillförlitlig. Ännu inte!

Kalla på bilen

Jag fullkomligt älskar summon (inte smart summon eftersom det har förlamats till värdelöshet i EU av lagstiftare – jag menar den enkla fram/tillbaka kallelsen)! Jag älskar när det fungerar – vilket inte är så ofta tyvärr. Av någon outgrundlig anledning verkar Summon kräva en aktiv internetuppkoppling i bilen. Inuti underjordiska parkeringsgarage som tyvärr inte alltid är fallet. Jag hade redan situationen där summon skulle fungera för att flytta bilen till ett trångt ställe men det vägrade att fungera när jag flyttade ut igen. Varför använder den inte bara telefonens Bluetooth-anslutning? Jag förstår det bara inte.

Har inte använt funktionen då de 2-3 försök jag testat inte fungerat. Aktiv WiFi kom till i en uppdatering nyligen och förstör verklig möjligheten till att dra nytta av funktionerna.

Lokalisering – stadsskyltar känns inte igen (hastighetsgräns)

Lokaliseringen av bilen för Österrike är dålig – eller ska jag våga säga obefintlig? Tesla har en officiell närvaro i mitt land sedan 2017 – fem år sedan jag skrev den här recensionen. Men det verkar som att även den minsta lokaliseringsansträngning är för mycket. Den första lokaliseringsfrågan jag skulle vilja nämna gäller stads- eller stadsskyltar. Bilen känner helt enkelt inte igen dem som sådana. Vilket är dåligt, eftersom en stadsskylt också brukar betyda en hastighetsändring. På Autopilot svävar bilen glatt förbi stadsskylten med 100 km/h och saktar först efteråt. Om det blir gripet av polisen skulle det kosta alla körkort på plats.

Detta har vi inte i Sverige. I Danmark har man stadsskyltar som betyder hastighetsändring. Vet ej hur bilen klarar detta!

Lokalisering – hastighetsminskning efter hastighetsskylt

En annan lokaliseringsfråga verkar vara det faktum att bilen börjar sakta ner, mycket försiktigt, först efter att den har passerat skyltar för hastighetsbegränsning. Åtminstone i de länder jag känner till är detta olagligt – hastigheten som skylten anger måste matchas när man passerar den, inte efteråt.

Sant, vilket man i programvaran borde kunna fixa!

Lokalisering – felidentifiering av vägmärken

Ett annat irriterande problem är att bilen läser skyltarna ”slut på betald parkeringszon” i min stad som ”slut på hastighetsbegränsning”. Varje gång.

Lokalisering – navigering känner bara till en liten andel av laddarna

En stor förbiseende är också det faktum att bilen helt enkelt inte känner till de flesta laddningsstationerna i min stad. Navigeringen listar bara laddstationer från vissa leverantörer – de som faktiskt är en liten minoritet. Majoritetsleverantörens stationer (stadens egna laddstationer) är inte listade alls. Detsamma verkar gälla för andra städer i Österrike. Återigen, jag förstår helt enkelt inte Teslas lättja i detta avseende – alla EV-mobilappar som jag har provat (även icke-lokala) har en komplett lista. Det gör bara inte Tesla.

Sammanfattning; TLDR

Efter ungefär tre månader har jag väldigt blandade känslor för bilen. Att köra den (manuellt) är riktigt kul, att ladda den är lätt (när man använder en alternativ app för att hitta en laddstation) och jag älskar hur den ser ut. Å andra sidan känns det som att det inte är värt det. Jag skulle säga att mina främsta skäl för att skaffa den bilen förmodligen var de självkörande och andra autonoma funktionerna eftersom de verkligen fascinerade mig. Men just de verkar vara så omogna, så ”beta”-kvalitet och så fullständigt opraktiska att jag inte kan säga att bilen är värd det för mig – och jag har inte ens utvecklat den knappt fungerande regnsensorn eller den automatiska helljus. Det verkar som att nästan alla funktioner i bilen har en varning. Åtminstone för stunden. Mina förhoppningar är dock inte så höga att Tesla verkligen kommer att förbättra något väsentligt inom en snar framtid. De har haft 5 år i Österrike på sig att lägga till laddstationerna. Autopilot har funnits i många år nu. Och i hur många år har Tesla lovat FSD och Robotaxis? Det hela är lite nedslående.

Sammanfattning; TS100D

Växtverkan för oss i Skåne har gjort att service inte fungerar utan jag fick vänta i 3 månader. I Sverige finns service bara på 5 platser vilket innebär en stort problem för ägare och möjligheten till hjälp. Vi som har äldre Autopilot och självkörningssystem kommer inte få ta del av framtida FSD då detta nu bara utvecklas för nya bilar. En kostnad på 100 000 kr som bara går om intet! Kvaliteten att köra bilen med hjälp, går lättare i vår Audi än i Teslan. Dock fungerar motorvägskörning med adaptiv farthållare och filkörning väldigt bra för Tesla modell S 2018 på väg till sommarstuga under en timmes körning. Pluspoäng för detta! Tygmattor inne i bilen är av väldigt dålig kvalitet och rullar omkring i bilen. Tidigare ägare använde dubbelhäftande tejp men jag fick köpa nytt men med fortsatta problem. Den största fördelen med Tesla är möjligheten till att ladda på Tesla superchargers enkelt och tillgängligt. Detta försvinner nu gradvis då fler Tesla kommer ut på vägarna och fler elbilar börjar ladda på Teslas stationer. Vi har glastak på bilen som skulle kunna vara väldigt bra men toningen är så mörk att det upplevs som ett svart innertak. Detta kanske passar i Kalifornien men det blir för mörkt i Sverige! Att packa Tesla modell S och Y är också väldigt bra. Båda bilarna kan rymma mycket och är lätta att packa med dörr bak. Karttjänsten med satellitkartor är något som jag använder hela tiden. Mycket bra att se vart man skall från ovan istället för som en trådkarta. Tesla har mycket bra men det finns mycket som de borde lyfta från beta till användbart framöver! Min bil kostade 1 200 000 kronor som ny. Man kan begära mer för dessa pengar. Inte bara en snygg logga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: