Laddbolagen strömmar ihop, vilket underlättar för konsumenterna!

Allt fler av bolagen som bygger laddsystem går ihop och möjliggör att du kan ladda på många ställen. Dock är priset för högt och orimligt.

Det senaste jag lästa var Volvo och Polestar som erbjuder plugsurfing. En grupp av laddplatser där tester har visat på väldigt dyra resor dock med ett mycket stort antal laddpunkter. De skall nu inkluderas i Ionity vilket erbjuder hög laddhastighet på många fler platser. Priset kan bli ner emot 3.53 kr/kWh vilket är mycket bra.

Jag har varit lite oförstående till Volvos planer på att supporta sina kunder med ett bra alternativ för laddning. Som ny elbilsägande så är första tiden efter köpet det viktigaste då man skapar sina nya vanor och skall lära sig att hantera laddning. Då vill man att det skall fungera både inne i bilen och ute på vägarna.

Från Volvo och Polestar:

Nybilsägare av elbilar från Audi, VW, BMW, Mercedes, Ford m.m. har redan speciella avtal som möjliggör laddning till kraftigt rabatterade priser på IONITY. Nu är det dags för Polestar- samt Volvoägare att få liknande priser!

Ladda på en publik laddstation
Det är enkelt att planera din körsträcka och hitta laddstationer längs vägen. Google Maps är inbyggt i Polestar 2, så du har alltid tillgång till den senaste trafik- och navigeringsinformationen. Om du kopplar ditt Google-konto till din Polestar kan du också planera rutten i förväg i datorn eller telefonen. Dina sökningar och favoriter dyker automatiskt upp i infotainmentsystemet.

Smidig laddning med Plugsurfing
Vid köp av en Polestar 2 medföljer ett Plugsurfing-kort. Med Plugsurfing får du bekväm laddning ute på vägarna, med tillgång till över 200 000 publika laddningsstationer runtom Sverige och i Europa. Tack vare Polestars partnerskap med Plugsurfing används en och samma metod för autentisering och betalning oavsett operatör. Allt du behöver göra är att hämta appen, aktivera kontot och börja ladda.

IONITY gör laddningen billigare
Polestar-förare kan också använda sitt Plugsurfing-kort på IONITY-laddstationer. Om de gör det kan de ladda batteriet helt till den reducerade avgiften på 3,53 SEK per kWh. Avtalet för reducerade avgifter gäller i 12 månader och är giltigt för alla befintliga Polestar 2-ägare samt nya kunder som beställer sin bil före 30 juni 2022. Den reducerade avgiften är tillgänglig via Plugsurfing-kortet och Plugsurfing-appen, när den har uppdaterats till den senaste versionen.

Audi som är en del av Volkswagenkoncernen erbjuder sitt e-tron kort.

Audi erbjuder 2 möjliga kort-lösningar. Transit eller City. Där man får Transit det första året vi köp. Transit används för längre resor och för bilar som har snabbladdning. City har ingen tidsgräns så det kan du koppla upp när du behöver och inför en semester.

Transit – för helelektriska Audi-fordon

Laddar du ofta när du är ute och reser och föredrar att göra det snabbt? Då är vår Transit‬-taxa precis rätt för dig – inklusive rabatterad IONITY högeffektladdning. Vår rekommendation för bilförare som kör långa sträckor och elbilar.

Följande ladd-operatörer ingår i e-tron Charging Service – E.ON, E-flux, Virta, EVbox, Park&Charge, Recharge

Fasta avgifter

Engångsavgift för aktivering-Grundavgift 189,45 SEK / månad

Laddningsavgifter inrikes

AC-laddning (normalladdning)

5,10 SEK / kWhDC- / HPC-laddning (snabbladdning) 

6,80 SEK / kWhIONITY HPC

3,30 SEK / kWhMer,

Park&Charge

AC-laddning (normalladdning)
3,24 SEK / kWh (till 2022-01-16)

4,24 SEK / kWh (från 2022-01-17)

DC/HPC-laddning (snabbladdning)
5,40 SEK / kWh

Minimiperiod 1 år

City – för hel- och halvelektriska Audi-fordon

För alla de som rör sig kortare avstånd och fortfarande vill vara flexibla: Med vår City-taxa kan du ladda billigt när du behöver det. Särskilt lämplig för pendlare och plug-in hybridförare.

Följande ladd-operatörer ingår i e-tron Charging Service – E.ON, E-flux, Virta, EVbox, Park&Charge, Recharge

Fasta avgifter

Engångsavgift för aktivering 0,00 SEK Grundavgift 46,65 SEK / månad

Laddningsavgifter inrikes

AC-laddning (normalladdning)

5,10 SEK / kWhDC- / HPC-laddning (snabbladdning)

6,80 SEK / kWhIONITY HPC

8,70 SEK / kWhMer,

Park&Charge

AC-laddning (normalladdning)
3,24 SEK / kWh (till 2022-01-16)

4,24 SEK / kWh (från 2022-01-17)

DC/HPC-laddning (snabbladdning)
5,40 SEK / kWh

Minimiperiod obestämd

Det nya är också att e-tron charging service utökas med Recharge. Recharge är det bolag som gått samman med McDonald’s och har sammarbete med IKEA och Preem för deras framtida storsatsning på laddplatser. Recharge har just nu 444 laddpunkter i Sverige.

Notera att när du stannar till på McDonalds så kan man betala med sin EasyPark-app vilket innebär att du inte behöver göra en extra registrering som tar tid och kan ta lite energi. Nästa gång har du kanske fixat detta men ditt EasyPark fungerar direkt då du redan har knutit dina uppgifter om betalning i denna app. Det enda du behöver göra är att välja laddpunkten på kartan i appen så är du igång. Detta är en service som finns i Norden.

Om du behöver ladda och vet inte var så kan detta vara ett bra sätt att börja ladda. Recharge har höghastighetsladdare och bra laddare överlag.

Volkswagen har ett liknande kort som Audi som heter ”WeCharge”. Priserna blir väldigt höga om du inte betalar en årsavgift på 1200 kronor eller mer. Skall du som ny elbilsägare betala 8.70 kr/kWh så motsvarar detta grovt 17 kronor per mil i körning.

Ett bolag som vi har på jobbet är eways. Ett bolag som siktat in sig på kommuner, organisationer och företag. De bygger inte mer än vad som behövs vilket innebär vad jag förstår lite för begränsade laddmöjligheter. Tex på vårt jobb har vi 44 styck laddare som alla går på enfas-laddning och som delar detta på 2 platser. 3.7 kW/h / 2 = 1.85 kW/h. Jobbar du en hel dag så kan du få ihop till 7-8 mils körning.

Fördelen med eways är att de finns och hjälper till att bygga vår nya infrastruktur. Nackdelen är att de behöver bli bättre på det.

Vattenfall Incharge

Ett annat alternativ svenskt alternativ är InCharge som nu också skall bygga laddning på Max hamburgares restauranger. 150 kW skall det bli. ‎Med Vattenfall så får du tillgång till 21 000 offentliga laddningsstationer i Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna.‎

Teslas supercharger

Nu när du kan snabbladda de flesta elbilar med CCS hos Tesla supercharger så är detta också ett bra alternativ. Som elbilsägare på Tesla så registrerar man sig i Teslas app och knyter in ett kreditkort. Detta gör att man enkelt kan ladda utan att behöva göra något vidd laddplatsen mer än att välja rätt kabel.

Med enkla medel så kan du utan Tesla också ladda. Se Peter Esses hjälp för att ladda!

Mer koll på var ladd-stationer finns kan du hitta på uppladdning.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: