Hyra elbil som laddar sig själva

Företaget Elonroad som jag skrivit om tidigare och som har en lokal vid sidan om padelhallen nere vid Tetra Pak i Lund, har ett experiment i Helsingborg. Det är på H22 City Expo i Helsingborg som Elonroad har placerat ut ett flertal bilar som står på deras laddskena som ligger mitt på vägen.

När bilarna lämnas tillbaka och placeras ovan laddsystemet så sker laddning utan kabel automatiskt.

Se artikel 3 om Elonroad

Se artikel 2 om Elonroad

Se artikel 1 om Elonroad

Så här lockas ni alla till användning av dessa bilar:

Tänk dig en elbilspool med laddning utan sladd, där tekniken ser till att batterierna blir påfyllda när du lämnar tillbaka bilen. På Rektorsgatan testar stadsbyggnadsförvaltningen en mobilitetshubb där du kan hyra elbil i stort sett mitt i gatan. Det blir världens första elbilspool där bilarna får ström via en laddskena i gatan! Hubben är ännu ett steg i arbetet för mer utrymme för människor och mer hållbara sätt att ta sig fram.

Utvecklingen på elbilsfronten går snabbt och elbilar blir allt vanligare i stadsmiljön. Med det ökar också behovet av laddplatser – men dagens laddstolpar tar plats i stadsmiljön och kräver sladd. Och när du hyr en elbil behöver du se till att den är laddad innan du lämnar tillbaka den. På Rektorsgatan testar vi framtidens laddningsstruktur. För hur lång tid framöver är det egentligen rimligt att behöva ha en sladd för att ladda en elbil?

Här laddas bilen direkt från en skena i gatan, samtidigt som vi erbjuder en bilpool som kan minska behovet av den egna bilen. Vi vill ju att det ska vara nära och enkelt att gå med! Men inte nog med det, precis vid busshållplatsen finns förutom elbilspoolen, även cykelparkering, grönska och sittytor.

På Södra Storgatan finns vår första mobilitetshubb. Den har utformats för att hindra bilarna att köra fortare än de ska samtidigt som den skapar sittplatser och cykelparkering och tillför grönska och belysning till platsen. På Rektorsgatan har vi fokus på att göra det enklare att välja annat än en egen fossildriven bil, som till exempel att hyra elbil när det behövs eller välja buss eller cykel.

Så hur jobbar vi då? Tillsammans förstås! Genom att koppla ihop dem som arbetar för att göra Sveriges gator hållbara och levande med spjutspetskompetenser inom elektrifiering har vi bättre förutsättningar att lyckas än var och en på sitt håll. Mobilitetshubben på Rektorsgatan är en del av forskningsprojektet Steet Moves 2, ett Vinnovafinansierat projekt som leds av ArkDes Think Tank i samarbete med bland annat städerna Göteborg, Helsingborg och Umeå. I Helsingborg är, förutom Helsingborgs stad, Öresundskraft, Elonroad och Move About med för att göra detta framtidsprojekt möjligt.

Se H22:s erbjudanden under sommaren 2022

Värt att testa? Personligen tycker jag att detta experiment är mycket bra. Då det erbjuder en lysande enkelhet och flexibilitet samt erbjuder möjligheten till korta turer på ett rent och avgasfritt sätt i din närhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: