Garanti service < 16000 mil Kan vara möjlig!

Vitnos liksom alla Tesla har 8 års garanti på batteriet eller upp till 16000 mils körning. Just detta möjliggör att vi kan lämna in bilen och byta ut ett minneskort som ibland felar.

I vårt fall så har vi noterat att bilens skärmar blivit svarta under drift vid 5 tillfällen. Vi bytte MCU under sommaren så jag trodde att hela logiken skulle uppdateras med nu MCU 1 och nya minnesenheter. Så kanske är fallet men idag har vi 5 svarta skärmar under några månader men tidigare 2 år så har detta inte hänt.

Nu har jag bokat en service för att byta ut denna om de kan säkerhetsställa att detta är problemet. Vi får se vad de kommer fram till.

Jag utökar denna service med en kontroll av batteriets status(En undersökning som ingår och kostar inte något). Eftersom vi börjar närma oss gränsen för när garantin tar slut så inkluderade jag denna önskan. Enligt min förra service så behöver de inte komma åt bilen utan kan göra denna kontroll på distans. Vad är då kriteriet för om batteriet är bra nog?

Teslas 85 kWh-paket består av 16 moduler med 444 celler i varje och totalt 7104 celler. Batterierna är runda och motsvarar våra vanliga batterier och går under namnet 18650 (18 mm diameter och 65 mm långt).

Om ett av de 16 modulerna gått sönder så förlorar vi 1/16 av totala batteriet. Detta kan vara en orsak till att garantin kan nyttjas. En annan är att batterierna blivit svaga och inte totalt sett ger den effekt som man betalat för. Tex att 85 kWh har minskat till 70 kWh. En tredje möjlighet är att ett flertal enskilda celler gått sönder och kopplats ur. Alla batterierna i bilen har på + sidan en tunn tråd. Denna ledning räcker för att både ladda batteriet och för att nyttja batteriet normalt. Men om det blir en kortslutning i ett batteri så är tanken att denna ledning skall bränna av och det lilla batteriet slutar att fungera. Man går från att ha 7104 till att ha 7103 batterier. Om detta sker i större omfattning så kan man också få ett ersättningsbatteri installerat på garantin.

Tesla modell S batteri på 85 kWh

Nedan följer den info jag fått från Tesla om garantin:

Tesla

”Våra system indikerar att du äger, eller tidigare har ägt, en Model S eller Model X som byggdes innan mars 2018. Den kan vara berättigad till Teslas Garantijusteringsprogram som täcker defekter i minneschippet (integrerat i multimediakortet). Denna defekt kan orsaka att skärmen släcks helt eller släcks sporadiskt, men det påverkar inte bilens körförmåga.
Ägare som upplever problem med skärmen erbjuds en kostnadsfri komponentreparation inom 8 år eller 160.000km från första leveransdatumet. Om du inte upplever några problem kan du bortse från detta.
I vissa fall, om du redan betalat för reparationer som täcks av Garantijusteringsprogram, har du möjlighet att få en återbetalning. Tesla kommer att skicka återbetalningsuppgifterna i februari 2021.
För att lära dig mer om programmet och villkoren, vänligen klicka på länken nedan.”

Tesla

”Publiceringsdatum: 9 november 2020

Garantijusteringsprogram: Touchskärmskomponent – 8 GB integrerat multimediakort (eMMC) i mediastyrenhet (MCU)

Teslas bygger produkter av högsta kvalitet medan vi påskyndar världens övergång till hållbar energi. För kundernas sinnesro ger vi ytterligare täckning för vissa Model S och Model X som är byggda före mars 2018 och är utrustade med ett 8 GB integrerat multimediakort (”8GB eMMC”) i mediakontrollenheten. Vi är medvetna om att denna komponent kan sluta fungera på grund av slitage. Om detta inträffar kan det resultera i en släckt eller tidvis släckt mittskärm, eller att en varning visar att en minneslagringsenhet har slitits ut och att kontakta service. Detta tillstånd påverkar inte den grundläggande körfunktionen och styrbarheten, och vi är inte medvetna om några skador eller kollisioner relaterade till detta.

Om detta inträffar i berörda bilar inom 8 år räknat från det att fordonet först tagits i drift eller levererats av Tesla till den första köparen/leasinggivaren, och bilen har mindre än 160 000 km i mätarställning (”Garantijusteringsprogrammets täckningsperiod”) kommer Tesla då att reparera eller byta ut 8GB eMMC vid ett Tesla Service Center under garantijusteringsprogrammets täckningsperiod enligt villkoren för den ursprungliga grundläggande begränsade fordonsgarantin. Tesla kommer också att reparera eller byta ut eMMC som byts ut enligt detta garantijusteringsprogram enligt samma villkor under garantijusteringsprogrammets täckningsperiod.

Garantijusteringsprogrammet gäller endast Model S och Model X som byggts före mars 2018. Model S och Model X som byggts från och med mars 2018 samt alla Infotainment-uppgraderingar är inte utrustade med 8 GB eMMC, och andra delar än 8 GB eMMC ingår inte i detta garantijusteringsprogram. Diagnos eller reparation av annat än den del och det tillstånd som beskrivs ovan omfattas inte av detta garantijusteringsprogram.

Om du har en Model S eller Model X som påverkas av detta garantijusteringsprogram är det ingen åtgärd du behöver utföra omedelbart vid denna tidpunkt, och du kan fortsätta att köra din bil. För bästa upplevelse ska du se till att din Tesla kör med den senaste programvaruversionen.

Om du tidigare har betalat för någon reparation av denna specifika del och skick som beskrivs i detta meddelande kan du vara berättigad till återbetalning enligt vissa villkor. Inom 90 dagar kommer Tesla att skicka ytterligare ett meddelande till dig som beskriver behörigheten för ersättning, allmänna villkor och hur du begär återbetalning. Observera att alla reparationer som utförts på denna del och det tillstånd som beskrivs ovan hos en annan tjänsteleverantör än Tesla mer än tio kalenderdagar efter datumet för detta meddelande är inte berättigade till återbetalning.

Tack för att du är kund hos Tesla. Vi vill att du ska älska din bil och ber om ursäkt för detta besvär.”

Det skall bli spännande att se vad som händer i detta ärende under de närmsta veckorna!

[Gilla] och [Dela] så fler kan ta del av vår info!

TJT värvningsprogram

Köp ny bil via referral-kod:
https://www.tesla.com/sv_SE/referral/mikael58514

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: