Uppgradera din Tesla till att klara CCS?

Teslas förändring av ladd-standard i Europa går från en mixad typ 2 kontakt (både likström (DC) och växelström (AC)) till CCS, leder till att alla ”gamla” Teslabilar måste byggas om. Innan modell 3 började levereras så hade modell S och X typ 2 kontakter endast och alla ladd-platser i Europa likaså.

Det kombinerade laddningssystemet‎‎ ‎‎(CCS)‎‎är en standard för ‎‎laddning av‎‎ ‎‎elfordon‎‎, som använder ‎‎ ‎‎Combo 1-‎‎ ‎‎ och Combo ‎‎ ‎‎2-kontakterna‎‎ ‎‎ för att ge ström på upp till ‎‎350 kilowatt‎‎. Dessa två kontakter är förlängningar av ‎‎IEC 62196‎‎ ‎‎Typ 1-‎‎ och ‎‎typ 2-kontakterna,‎‎ med ytterligare två ‎‎likströmskontakter‎‎ (DC) för att möjliggöra snabbladdning med hög effekt. ‎

Sedan 2014 har ‎‎EU‎‎ krävt tillhandahållande av ‎‎typ 2‎‎ eller ‎‎combo 2‎‎ inom det europeiska ‎‎laddningsnätet för elfordon.‎‎ Denna laddningsmiljö omfattar laddningskopplingar, laddningskommunikation, laddningsstationer, elfordonet och olika funktioner för laddningsprocessen som lastbalansering och laddningstillstånd.

Modell 3:s CCS adapter innebar att alla bilar nu måste byggas om så att man kan ladda med CCS-kontakt.

Alla nya ladd-platser som tillkommit sista tiden som tex Varberg och Ystad har bara version 3 av Teslas ladd-station. En vätskekyld ladd-kabel med en CCS laddare som klarar upp till 250 kW. I skillnad mot tidigare ladd-stationer som maxade 140 kW.

I våra modell S så dyker inte dessa ladd-platser upp på navigeringen. Endast typ 2 ladd-platser finns med.

Så vad gör man?

Det man måste göra är att lämna in bilen för implementering av de nya kontakterna och för att chippa om så att bilen vet att den kan ladda både på typ 2 och på CCS ladd-platser. En kostnad som jag fick av Tesla var ungefär 3400 kronor.

Jag tycker det är fel att vi som köpte bilar före modell 3 skall behöva betala för denna anpassning som borde ingå i det höga nypriset.

Det jag känner är att det är ett måste och för alla er som äger en modell S eller en modell X så är det dax att ta kontakt med Tesla via mobilappen och boka in ett byte. För då kommer ni kunna ladda på alla nya platser som kommit i år och som kommer framöver. (Malmö, Helsingborg, Ystad, o.s.v.)

Lämna en kommentar