Spännande vecka hos Tesla!

Mycket händer just nu på Tesla.

Fabriken i Berlin har börjat leverera bilar till andra länder utanför Tyskland. Fabriken i Shanghai har stängt då Kina och staden stänger ner helt och möjligheten att ta sig till sin arbetsplats inte är möjlig.

Under veckan så invigs fabriken i Texas den 7:e med en stor Rodeofest.

Det är också kvartalsrapporter som skall presentera utfallet för kvartal 1 2022. Det lutar åt att Q1 hamnar på samma mängd bilar som Q4 2021, vilket är rimligt då alla fabriker ligger på sitt max. Det som kommer ske under resten av året är att Shanghai bygger vidare på ny produktionslinje samt Berlin och Austin gradvis ökar upp sin produktion.

Produktionen för kvartalet hamnar runt 310 000 bilar vilket motsvarar ungefär 100 000 per månad. Målet är att med de nya fabrikerna kunna komma upp till 200 000 bilar per månad. (Kanske 2023?) Nya fabriksplatser skall snart presenteras.

Tesla har uppdaterat sin hemsida med ett filter ”Superchargers öppna för andra fordon än Tesla”. Just nu har vi bara Holland, lite i Frankrike och delvis i Norge som har fått denna möjlighet.

Kolla på Teslas supercharger-karta

Att Tesla öppnar upp sina ladd-stationer för fler elbilsmärken kommer hjälpa till att möjliggöra övergången till elbilar på bred front.

Tesla har höjt priset för sina bilar. Anledningen är att de vill kompensera för ökade metallpriser, höjda energipriser, dyrare transporter och ökad efterfrågan.

Pris Model Y – Long range 763 100 kronor och Performance 779 080 kronor med leverans maj 2022 eller juli 2022. Dieselpriset över 30 kronor per liter driver utvecklingen mot elbilar så mycket högt tryck trots allt på Teslas bilmodeller.

Tesla aktien har under de senaste dagarna gått upp 30-40% och ligger nu på ungefär 1100 dollar per aktie. Förra månaden var aktien nere på 750 dollar styck. Nu förväntas aktien splittras. Så att aktien som idag är för dyr för gemeneman. Dock skall detta upp för slutgiltigt beslut hos de största aktieinnehavarna. Detta driver upp priset en aning också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: